flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судьёй можешь ты не быть, а человеком быть обязан...

22 жовтня 2013, 15:59

      Загальновідомо, що для того, щоб стати суддею необхідно відповідати вимогам  ст. 127 Конституції України. Крім цього, кандидатам на посаду судді слід мати на увазі, що вони повинні відповідати нормам суспільної моралі та професійним етичним стандартам.

 Але ж не всі кандидати на посаду судді відповідають зазначеним якостям. Так, в одному з місцевих судів Донецької області багато років працювала помічником судді Б., яка бажала стати суддею та здала вже всі кваліфікаційні іспити. Здавалося б, що ніяких перепон для призначення вже не може бути, але колектив того ж суду звернувся з колективним зверненням до Вищої ради юстиції України   на поведінку Б., зазначаючи те, що вона «за своїми моральними якостями авторитетом в колективі суду не користується, полюбляє створювати конфліктні ситуації в колективі, від її грубощів та злісності характеру страдають всі оточуючі»  і з проханням врахувати це та відмовити  у внесенні подання Президентові України  про призначення Б. на посаду судді цього ж суду.

Так  декілька місяців всі жили очікуванням – чи буде врахована думка колективу або слово колективу не має жодного значення.

До честі ВРЮ очікування колективу виправдались – рішенням ВРЮ від 15.10.2013 р. Б. відмовлено у внесенні подання Президентові України про призначення на посаду судді.

І мимоволі згадуються рядки із вірша відомого всім автора та які з невеликим відхиленням на російській мові внесені до заголовку нашої статті. Оскільки, дійсно, якщо ставиться питання про статус судді, то вважаємо, що кандидати на посаду судді повинні пам’ятати, що статус судді це похідна від слова Людина.