flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новий КПК, а проблеми все ті ж....

02 липня 2013, 09:03

   01 липня 2013 року в прокуратурі Донецької області відбулася міжвідомча нарада керівників правоохоронних та  судових органів Донецької області з порядком денним: «Про причини недотримання розумних строків судового розгляду кримінальних справ і проваджень, та заходи, спрямовані на забезпечення оперативності правосуддя».

   На нараді були присутні: керівники прокуратури Донецької області, ГУМВС України в Донецькій області, УСБУ в Донецькій області, УМВС України на Донецькій залізниці, ГУ Міндоходів у Донецькій області, апеляційного суду Донецької області, прокурори міст та районів, начальники територіальних органів внутрішніх справ.

 На нараді були висвітленні проблемні питання про судову практику основних причин, які негативно впливають на стан здійснення правосуддя щодо дотримання розумних сроків розгляду кримінальних справ.

   На нараді був присутній та виступив по порядку денному начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Донецькій області Бадахов Н.Я., який звернув увагу на те, що зі 100% причин відкладення справ переважну частину – 80% складаютьнеявка свідків, потерпілих, підсудних, відпустка та хвороба судді, знаходження судді у відрядженні, слуханням судею іншої справи, перевіркою недозволених методів слідства. Ці показники є незмінними вже на протязі багатьох років, і, як свідчать статистичні данні за 1 квартал 2013 року, після набрання чиності новим КПК, ситуація залишилась на тому ж рівні. Шляхи віришення цих питань полягають як в належній організації роботи всередині суду, так і в забезпеченні органами внутрішніх справ виконання постанов суду щодо приводу учасників процесу. А також в необхідності більш ефективного застосування судами штрафів за неприбуття на виклик слідчого судді, суду, як одного з видів процесуального заходу, оскільки такі шляхи впливу вже предбачає новий КПК України.