flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Важко розлучитися зі шкідливими звичками.

18 квітня 2014, 13:33

 ТУ ДСА України в Донецькій області продовжує посилювати напрямок економії державних коштів за допомогою «Електронного суду», а саме надіслання повісток у вигляді SMSповідомлень та продовжує  вести роботу з керівниками апаратів, поставивши за мету довести відправку повісток за допомогою SMS-повідомлень до максимального рівня (допустимого процесуальним законодавством) та прийняти найефективніші методи для мінімізації використання поштових відправлень.

З початку 2014 року борг територіального управління по витратам на поштові відправлення становить 4 мільйони 706 тисяч 400 грн., незважаючи на це, місцеві суди продовжують відправляти більшість повісток учасникам судового процесу поштою.

Для того, щоб було зрозуміло скільки можливо економити коштів, якщо постійно використовувати вищезазначену послугу зверніть увагу на нижче зазначену інформацію  :

-                          вартість однієї повістки відправленої поштою з повідомленням складає – 8 грн. 30 коп.;

-                          без повідомлення 2 грн. 30 коп.;

-                          вартість однієї електронної повістки (SMS –повідомлення) складає приблизно – 0 грн. 60 коп.

В період з 01.10.2013 року по 01.01.2014 року (тобто за 3 місяця)  місцеві суди Донецької області відправили 6155 SMS – повісток на суму приблизно 3700 грн., а у разі відправлення такої ж кількості повісток поштою з повідомленнями, місцевими судами було б витрачено приблизно 52 000грн., що на 92, 53 % більше у порівнянні з відправленням SMS – повісток.

Різниця очевидна – ця послуга дозволяє економити значні кошти на поштові відправлення.

З 01.01.2014 року по 31.03.2014 року (тобто за 3 місяця) було відправлено 20 303 SMS – повідомлення на суму 12 182 грн., а у разі відправлення такої ж кількості повісток поштою з повідомленнями, місцевими судами було б витрачено приблизно 168 515 грн. Проаналізувавши стан кількості відправки SMS – повісток у відношенні  до кількості надходження справ, ТУ ДСА України в Донецькій області може виділити позитивну роботу керівників апаратів таких місцевих судів (за період з 01.01.2014 р. по 31.03.2014 р.) :

 

Назва суду

Кількісний показник

1.Петровский районний суд м. Донецька – керівник апарату Карташева І.О.

1719 SMS – повісток – 99,31%

2.Кіровський районний суд м. Донецька – керівник апарату Кучерук В.С.

1197 SMS – повісток – 97,79%

3.Димитрівський міський суд Донецької області – керівник апарату Демура І.В.

576 SMS – повісток – 77,32%

4.Старобешевський районний суд Донецької області – керівник апарату Харахулах О.В.

389 SMS – повісток - 77,18%

5.Волноваський районний суд Донецької області – керівник апарату Авраменко А.М.

722 SMS – повісток – 75,37%

За результатами проведеного моніторингу ТУ ДСА України в Донецькій області впровадить до практики своєї роботи заохочення до керівників апаратів судів за найкращий показник у відправленні SMS - повісток учасникам судового процесу відносно кількості надходження справ.

 

Нажаль є суди, робота яких в цьому напрямку поставлена неналежним чином, незважаючи що це здебільшого центральні районні суди м. Донецька, з великим надходженням справ, такі як:

Назва суду

Кількісний показник

1.Ворошиловський районний суд м. Донецька

35 SMS – повісток – 1,86%

2.Ленінський районний суд м. Донецька

50 SMS – повісток – 3,34%

3.Калінінський районний суд м. Донецька

287 SMS – повісток –3,88%

4.Пролетарський районний суд м. Донецька

144 SMS – повісток –6,60%

5.Мар'їнський районний суд Донецької області

106 SMS – повісток – 7,175

 

Аналіз за перший квартал показав, що рівень користування судами Донецької області послугою відправки повісток у вигляді SMS – повідомлень всього 26,90 %, що слід вважати незадовільним результатом. Такий низький показник в першу чергу через те, що більшість судів, з великим навантаженням справ майже не використовуються SMS – повістки. Звертаємо увагу на те, що в першому кварталі найактивніше SMS- повістками користувалися здебільшого суди, які знаходяться у районах Донецької області, де зона покриття мобільного зв’язку дуже низька. Ці показники свідчать про те, що все залежіть від поставленої роботи керівника апарату суду та щоденної активної роботи в цьому напрямку,об’єктивні причини для таких низьких показників відсутні.

Це вбачається на прикладі Кіровського районного суду м. Донецька, який ще в минулому році був в десятці останніх та майже не використовував SMS – повістки для інформування учасників судового процесу, а в І кварталі 2014 року вже знаходиться в числі найкращих.

На фоні фінансової кризи за допомогою SMS –повісток можна заощадити  державні кошти( у середньому при надсиланні судової повістки у вигляді SMS – повідомлення, її вартість зменшується приблизно у 8 разів) – це є оптимальним рішенням в ситуації, що склалася в країні.

Виходячи з вищезазначеного аналізу, керівникам апаратів місцевих судів в черговий раз наголошуємо на необхідності постійно вживати ефективних заходів для поширення послуги та активної відправки повісток учасникам судового процесу у вигляді  SMS – повідомлень.

Черговий моніторинг буде проведено в липні поточного року, за перше півріччя 2014 року, за результатами якого детально буде розглянута робота керівників апаратів, які не забезпечили належний рівень у відправці SMS-повісток учасникам судового процесу.