flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нарада з обговорення підсумків роботи місцевих загальних судів Донецької області у 2022 році

14 квітня 2023, 11:58

 

 

13 квітня 2023 року відбулася нарада з обговорення підсумків роботи місцевих загальних судів Донецької області у 2022 році

Нараду проводили начальник територіального управління Сергій Музикант та в.о.голови Донецького апеляційного суду Андрій Гапонов (який станом на теперішній час тимчасово відряджений до Дніпропетровського апеляційного суду) .

         В нараді взяли участь голови місцевих загальних судів Донецької області  (в тому числі  суди яких передана підсудність).

 

 

 

Сергій Музикант розпочав свою доповідь з того, що на жаль 2022 рік став найтрагічнішим роком для нашої Держави і в особливій мірі для Донецької області. Війна, яка точилась в нашій області з 2014 року, ввійшла в свою найкривавішу та руйнівну фазу.

До початку російської окупації у 2013 році в Донецькій області здійснювали судочинство 55 місцевих загальних судів, а після припинення роботи значною частиною судів області через окупацію частини області, станом на початок 2022 року – працювало лише 24 суди.

Однак випробування війною для співробітників органів судової влади

Донецької області на цьому не завершились.

Після повномасштабного воєнного вторгнення на територію України російських військ 24 лютого минулого року кількість судів, що працюють, скоротилась вдвічі, однак незважаючи на складну ситуацію, наразі

продовжують працювати 11 місцевих загальних судів.

Під час запеклих боїв навколо міста Вугледар місцеві мешканці у зв’язку з неможливістю дістатись до кладовищ через постійні обстріли вимушені ховати своїх померлих родичів поруч з місцем проживання. Так з’явились поховання безпосередньо на подвір’ї Вугледарського міського суду Донецької області.

Окремо слід пригадати трагічний випадок для всієї суддівської спільноти Донецької області, який стався 1 липня 2022 року в Одеській області, під час ракетного обстрілу селища Сергіївка загинула суддя Слов’янського міськрайонного суду Донецької області Ільяшевич Ольга Віталіївна та її мати - Ільяшевич Марія Аврамівна, яка також була суддею. Виловлюємо найщиріші слова скорботи рідним та близьким.

Незважаючи на такі трагічні випадки Суди в Донецькій області продовжують працювати навіть в умовах повномасштабного воєнного вторгнення тому, що є невід’ємною частиною влади в Україні.

З серпня 2022 року відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 02 серпня 2022 року № 679-р «Про проведення обов’язкової евакуації населення Донецької області» в Донецькій області запроваджено обов’язкову евакуацію населення.

Відповідно до статті 6 Конституції України Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Відсутності на території України хоч однієї гілки влади є неповнотою влади на місцях,  тому Суди в Донецькій області продовжують працювати навіть в умовах повномасштабного воєнного вторгнення і евакуації тому, що як було зазначено є невід’ємною частиною влади в Україні.

Стаття 10 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” і регулює , а саме про те, що повноваження судів не можуть бути припинені, а частина друга статті 26 зазначеного Закону передбачає - Правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України.

Завдяки спільним зусиллям керівництва ТУ, голів судів та ССО успішно здійснено вивезення судових справ із незакінченим провадженням та серверів з семи місцевих загальних судів області.

Одночасно з цим у зв’язку з відсутністю в розпорядженні територіального управління та судів власних вантажних транспортних засобів виникали проблеми з пошуку необхідного транспорту для перевезення, його заправки, визначення безпечних маршрутів, залучення працівників суду до процесу збору та вантаження судових справ та матеріальних цінностей суду.

Так, виключно за допомогою тісної та напруженої співпраці керівництва територіального управління та голів відповідних судів, завчасно здійснено підготовку та пакування необхідної кількості майна та судових справ суду до вивезення. Однак в умовах, що склались, з відсутністю достатньої кількості транспорту виникла необхідність погодження по кожному конкретному суду тієї мінімальної кількість майна та судових справ, які можливо вивезти за цих умов.

Наприклад, за попереднім погодженням з Головою Краснолиманського районного суду Донецької області ще в квітні 2022 року, використовуючи приватний мікроавтобус, який супроводжувався представниками Служби судової охорони Донецької області, відбулось вивезення майна та судових справ суду для подальшої передачі справ за визначеною підсудністю.

За погодженням з головами Дзержинського, Краматорського міських судів та Костянтинівського міськрайонного суду вивезення майна місцевих загальних судів Донецькій області продовжувалось вже за допомогою автомобільного транспорту Служби судової охорони Донецької області, а саме використовуючи один восьмимісний мікроавтобус, який залишився в розпорядженні Служби.

В грудні 2022 року та січні 2023 року здійснено вивезення судових справ з приміщення Артемівського міськрайонного суду Донецької області,за безпосередньою участю начальника територіального управління, яке відбувалось вже з високим ризиком та у безпосередній співпраці зі Збройними силами України, і, як результат, успішно евакуйовано тисячі судових справ загальною вагою близько 60 тонн.

Щодо зміни територіальної підсудності судових справ слід зауважити, що кожним головою суду з урахуванням безпекової складової, індивідуально виносили накази про призупинення роботи суду, після чого зазначені накази територіальним управлінням доводились до відома ДСА України та Верховного Суду з метою вирішення питання зміни територіальної підсудності судових справ. Після чого одразу запускався процес організаційних заходів з передачі судових справ та серверів до визначених судів.

Керівництвом територіального управління здійснені необхідні заходи, в тому числі особисте відвідування потенційних місць для розміщення серверного обладнання, організації робочих місць та розміщення вивезених судових справ з метою задоволення потреб судів, які вимушено перейшли на дистанційну форму роботи. Для організації безпечного перевезення судових справ та матеріальних цінностей суду за сприяння територіального управління до цього процесу залучено працівників територіального управління Служби судової охорони.

Паралельно з цим у тісній співпраці із ДП “Інформаційні судові системи” вирішено цілий ряд технічних питань для запуску роботи судів в дистанційному режимі в тому числі налаштування безпечного доступу до мережі Інтернет серверного обладнання та віддалених робочих місць працівників суду.

В 2022 році кошторис Територіального управління Державної судової адміністрації в Донецькій області складав 287 368,3 тис. грн. по загальному фонду та 68 720,9 тис. грн. по спеціальному фонду.

Нарахування та виплата суддівської винагороди суддям, заробітної плати працівникам апарату судів та ТУ здійснювалася за рахунок загального фонду. Фонд оплати праці суддів складав 159 665,5 тис. грн., працівників апарату – 10 1345,9 тис. грн., Суддівська винагорода в 2022 році виплачувалася в повному обсязі як працюючим суддям, так і суддям, які знаходилися в простої. Протягом року від початку повномасштабної війни 87 суддів Донецької області були відряджені до різних судів України, автоматично на таку ж кількість суддів відбулось зменшення бюджету.

Одночасно територіальним управлінням у 2022 році виконано всі судові рішення, які набули законної сили, про проведення перерахунку та виплати суддівської винагороди у зв’язку з обмеженням її максимального розміру десятьма мінімальними заробітними платами під час дії карантину у 2020 році (період з 18.04.2020 по 28.08.2020). Заробітна плата працівників апарату судів у 2022 році виплачувалася в залежності від того чи працював суд, чи підсудність суду передана до іншого суду і чи знаходились працівники у простої. В працюючих судах апарат отримував обов’язкові складові заробітної плати плюс стимулюючі у вигляді премії та надбавки за інтенсивність. Фонд заробітної плати дозволив виплачувати працівникам апарату, що знаходилися у простої, обов’язкові складові, а саме: оклад, ранг, надбавку за вислугу років, без стимулюючих.

Середня заробітна плата працівників апарату суду в минулому році складала:

помічники суддів – 16500 грн., державні службовці – 10800 грн., працівники з обслуговування – 6700 грн.

Кошторис на 2023 рік затверджено практично на тому ж рівні, що й на 2022 рік та складає по загальному фонду 276 128,8 тис. грн. та 58 460,6 тис. грн. по спеціальному. Що стосується фонду оплати праці суддів, в цьому році він значно менше в зв’язку з відрядженням суддів до інших судів в інші області. Стосовно фонду заробітної плати працівників апарату, то він практично на рівні минулорічного. Але слід зауважити, що з початку цього року, а саме в січні та лютому місяці, багато працівників апарату пішли у відпустку з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення, що значно перевищило фонд заробітної плати в цих місяцях та не дозволило нарахувати стимулюючі надбавки співробітникам працюючих судів. Скоріш за все фонд заробітної плати працівників апарату в 2023 році буде зменшуватися в зв’язку з тим, що з працівниками, що знаходяться у простої, будуть призупинятися трудові відносини. Виплата винагороди присяжним засідателям здійснювалася згідно наданих судами документів. Одночасно слід зазначити про кількість заброньованих на час мобілізації співробітників судів.

Так згідно постанові КМУ від 03 березня 2022 року № 194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» було заброньовано усього – 121 працівник Підготовлені документи для бронювання за постановою КМУ від 27 січня 2023 року № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобовʼязаних на період мобілізації та на воєнний час» на 27 працівників.

В умовах тотального недофінансування судової системи територіальне управління вишукує будь-які додаткові можливості поліпшити рівень матеріального та фінансового забезпечення судів Донецької області. Для реалізації таких цілей нами розпочато ряд ініціатив.

 

 

 

Ольга Луньова в.о.голови Вугледарського міського суду Донецької області зазначила, що територіальним управлінням направлено звернення донорським організаціям щодо необхідності надання гуманітарної допомоги працівникам судової системи Донецької області. Допомога, яка націлена на Забезпечення дитячих потреб (харчування, одяг, засоби гігієни), продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, а також з метою налагодження ефективної роботи місцевих загальних судів в екстремальних умовах військового часу акцентовано увагу на потребі забезпечення – багатофункціональними пристроями,  принтери, картриджі для принтерів,  жорсткі диски для серверів, офісний папір, канцтовари, миючі засоби, ноутбуки і т.і.

Проведено ряд конференцій з міжнародними партнерами, в тому числі представниками посольств та консульств Європейських держав, США та Великобританії на тему “Підтримка функціонування судової системи в умовах війни”. Під час конференції партнерам доведена інформація про поточну ситуацію, в якій опинились суди Донецької області, акцентовано увагу на вкрай необхідних на сьогодні заходів підтримки судів під час широкомасштабної агресії, та окреслені плани на майбутнє стосовно масштабів відновлюваних робіт по результатам деокупації захоплених територій.

За результатами конференцій отримані запевнення партнерів в наданні всілякої підтримки.

Сергій Музикант також зазначив, що територіальне управління направило звернення до Народних депутатів України про необхідність внесення змін до підготовленого проекту Закону України від 22.02.2023 № 9047 про надання можливості судам, органам суддівського врядування, іншим державним органам та установам системи правосуддя отримувати благодійну, в тому числі гуманітарну допомогу в період воєнного або надзвичайного стану».

Робота по цим напрямкам триває та має перспективи розвитку.

 

По завершенню зустрічі Сергій Музикант подякував всім головам  місцевих судів Донецької області за плідну співпрацю у 2022 році.