flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Он-лайн зустріч з представниками правозахисних неурядових громадських організацій з США

09 березня 2023, 13:43

06 березня 2023 року відбулася он-лайн зустрічі правозахисних неурядових громадських організацій з США, які приймають участь у підготовці інформації для спеціального репорту ООН з питань незалежності суддів та адвокатів, в зустрічі взяли участь:

Сергій Музикант – начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Донецькій області

Ольга Луньова – суддя Вугледарського міського суду Донецької області

Анастасія Михальченко – суддя Краматорського міського суду Донецької області (станом на теперішній час тимчасово відряджена до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська)

Євген Челюбєєв – голова Дзержинського міського суду Донецької області

Наталя Фролова – суддя Артемівського міськрайонного суду Донецької області (станом на теперішній час тимчасово відряджена до Дружківського міського суду Донецької області)

Rosalyn Park – The advocates for Human Rights

Amy Fiterman– The advocates for Human Rights

 

На початку зустрічі Сергій Музикант висловив щиру подяку за розуміння необхідності підтримки належної організації роботи судів, також зазначив, що незалежність судової системи та вільне здійснення роботи юристів, як і раніше знаходиться під загрозою.

Але робота суддів, прокурорів, адвокатів в Україні має свою особливість – вони працюють в умовах війни. Для того щоб поліпшити умови праці фахівців у галузі права необхідно мати матеріально технічну складову для здійснення правосуддя в умовах війни в Донецької області.

Також взяла слово Ольга Луньова, люди судової системи – безстрашні люди, ті, хто під обстрілами йшли на роботу і виконують таку роботу саме у цю хвилину.

Один лиш приклад: Вугледарський міський суд Донецької області. На реконструкцію суду у 2018-2019 роках спільно з міжнародними партнерами витрачено більше 2 мільйонів гривень. Це була будівля, що відповідала потребам громадян та вимогам здійснення правосуддя. Сьогодні – через влучання снаряду - це просто руїни, де тривають бойові дії, а на території суду, у дворі, місцеві почали захоронювати загиблих. Наразі доступ до приміщення відсутній.

Наталя Фролова сказала, що до Дружківського міського суду Донецької області були відряджені усі судді Артемівського міськрайонного суду Донецької області.

Основними проблемами, після проблем пов’язаних з безпечним проїздом до місця роботи, пошуком житла, облаштування робочого місця, пошук помічника судді та секретаря судового засідання, передача справ з одного суду до іншого, перереєстрація справ з одного суду до іншого тощо.

До всіх інших питань, пов’язаних з ускладненням роботи, додалося ще відключення електроенергії та інтернету в суді через обстріли.

Через віддаленість суду від місцезнаходження прокуратури, адвокатів, інших учасників судового процесу, з метою оперативності судового провадження та мінімізації загрози життю учасників процесу, приймаються рішення про проведення судових засідань в режимі відеоконференції. Через специфіку кримінальних проваджень та безпосереднім наданням суду доказів, прокурори здебільшого приймають участь у судових засідання безпосередньо в суді.

Також, хотілося звернути уваги на збереження архіву суду в належних умовах та             цифровізацію архіву, оскільки дуже багато звернень громадян стосується видачі копій рішень суду, по яким змінена підсудність, але виникає проблема, яка полягає в тому, що архіви цих справ майже відсутні, що є наслідком того, щоб видати копію судового рішення або вчинити дії спрямовані на виконання судового рішення, необхідно відновлювати втрачене судове провадження, що забирає багато часу, який можна було витратити на розгляд інших справ.

Необхідно зазначити, що умови праці та належна організація робочого процесу мають безпосередній вплив на незалежність суддів, тому таким факторам необхідно приділяти належну увагу. Важливим елементом організації робочого процесу є належна організація робочих місць з метою створення на кожному з них необхідних умов для висококваліфікованої праці за якомога менших фізичних зусиль та мінімального нервового напруження             учасників судового процесу, максимально звільнити суддів від виконання невластивих їм непроцесуальних функцій (навчання секретаря, розміщення справ, врахування графіку судових засідань інших суддів).

Підготовка справи до розгляду, її призначення та розгляд з ухваленням рішення не повинна залежати від вільного залу судового засідання, наявності та якості комп’ютерного обладнання.

Для створення відповідних умов праці, які дають змогу суддям ефективно працювати, необхідно, крім іншого, укомплектувати штати             достатньою кількістю судді та апаратом суду, забезпечити їх матеріально-технічно, суд повинен працювати як один єдиний механізм, незабезпечення одного підрозділу працівниками та матеріально-технічною базою, пригальмовує процес правосуддя в цілому, починаючи від надходження справи до суду до виконання судового рішення.

Євген Челюбєєв та Анастасія Михальченко висвітлили питання організації роботи судів під час воєнного стану шляхи, якими пішли суди, завдяки забезпечення доступу до правосуддя мешканцям громад Донецької області.

Сергій Музикант наголосив, що у зв’язку з величезними викликами та загрозами, що постали перед судовою системою Донецької області у період широкомасштабних бойових дій в регіоні, плани на майбутнє також носять всеосяжний, фундаментальний та системний характер.

В першу чергу, після деокупації             зайнятої загарбниками території східних регіонів України постане питання відновлення та відповідне оснащення зруйнованих або пошкоджених приміщень судів. Враховуючи той факт, що в Донецькій області зруйнованих приміщень налічується 8 одиниць, - масштаб відновлювальних робіт є колосальним.

Крім того слід враховувати, що на тимчасово окупованій території Донецької області залишаються ще 39 місцевих судів (на тимчасово окупованій території з 2014 року), які потребуватимуть, як мінімум, осучаснення та приведення їх у відповідність до нині діючих норм. Також цілком очевидним є те, що виключно за рахунок державного бюджету вирішити ці питання не є можливим. На нашу думку, сьогодні та найближчі роки не обійтись без міжнародної підтримки.

На сьогодні Збройні сили України демонструють надзвичайно ефективні та результативні дії з деокупації захоплених територій, як у Харківській та Херсонській області так і в інших регіонах. А отже питання запуску та відновлення судочинства на Донеччині не носять віддаленої перспективи, а можуть стати реальним фактом завтрашнього дня, тому почати долати ці виклики слід вже сьогодні.

Rosalyn Park та Amy Fiterman запевнили, що готові надавати судам Донецької області практичну та експертну допомогу, щоб зміцнити незалежність суддів та судової системи.